jueves, 6 de marzo de 2014

La Acadèmia Valenciana de la Llengua publica el Diccionari Normatiu Valencià

Manel Sosa, 2n ESO, i A.M.


La Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha publicat el día 5 de febrer la versió online del Diccionari Normatiu Valencià, una nova obra que vol ser referència per a tots els parlants de la llengua. La versió en paper apareixirá pròximament.

El Diccionari conté més de 93 000 paraules, de les quals més de 17 000 són genuïnes valencianes que no figuraven fins ara en cap diccionari normatiu. Aquesta obra és el resultat de un trevall de més de dotze anys per part de l'institució normativa.

El Diccionari inclou una definició de valencià criticada pel Consell: "llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francès dels Pirineus Orientals, Andorra, la franja oriental d'Aragó i la ciutat sarda de l'Alguer, llocs on rep el nom de català". Pel que fa a la definició de català, diu: "llengua romànica parlada a Catalunya, les Illes Balears, el departament francès dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó, la ciutat sarda de l'Alguer, i la Comunitat Valenciana, on rep el nom de valencià".

Alguns dirigents de la Generalitat Valenciana i del Partit Popular, com ara el President, Alberto Fabra, el Secretari General i conseller de Governació, Serafín Castellano, o el vicesíndic a les Corts, Rafael Maluenda, han criticat durament a l'AVL, a la que acusen de trobarse allunyada de la societat i de haver perdut tot el seu sentit al equiparar el valencià i el català. Per a ells, "la llengua que s'utilitza en la Comunitat Valenciana és el valencià".

El nou Diccionari Normatiu pretén orientar els parlants del valencià sobre l'ús correcte o adequat de les paraules recollides, així com pel que fa a la seua ortografia i pronunciaciò.

No hay comentarios:

Publicar un comentario